Trainingen & opleidingen

Opleider van nu en de toekomst

Hoe ziet een kennistraject met Omgevingscentrum eruit?

Wij bieden diverse op maat gemaakte trainingen en opleidingen aan.

Wat past er bij u?

Trainingen en opleidingen

Omgevingscentrum heeft met 100 verschillende opdrachtgevers een groot netwerk. Binnen dit netwerk faciliteren wij trainingen, opleidingen en coaching binnen het fysieke domein. Onze docenten zijn gecertificeerd en hebben senioriteit in zowel het geven van trainingen en opleidingen, als in het VTH-vak. Wij geloven in het delen van kennis, maar geloven nog meer in een praktijkgerichte aanpak. Daarom zijn onze trainingen gekoppeld aan praktijkcasussen. Het opleidingstraject stemmen we af op de behoeften van het team. Aan de hand van een aantrekkelijk aanbod, praktijkgerichte en innovatieve aanpak zorgen wij voor de juiste ontwikkeling van uw medewerkers en onze eigen collega’s.

Vakinhoudelijk
Soft skill
Teambuilding

"Je kennis of je leven."

Vakinhoudelijke trainingen

Doelgericht, praktisch en input gericht. Onze trainingen zijn gebaseerd op wat er bij uw gemeente speelt. Natuurlijk zijn kennis & skills belangrijk, maar we matchen vooral op ambities, verantwoordelijkheid en personal fit. Het stopt niet bij de training. U ontvangt begeleiding in het hele proces. Van uitdaging, tot oplossing. Wij denken met u mee!

Tip

“4 dagdelen van 4 uur verdeeld over 2 dagen”

Omgevingswet in de praktijk

Deze twee daagse training geeft een complete invulling in de juridische kennis maar ook de praktische toepassing van de Omgevingswet. Binnen deze training gaan we dieper in op het "waarom" van de Omgevingswet. Hierin wordt er uitleg gegeven over het (tijdelijk) omgevinsplan, de bruidschat en de procedure van vergunningverlening (van ontvangst tot vergunningverlening). In de praktijk leer je het meeste. Daarom staat dag twee volledig in het teken van oefenen. Aan de hand van een fictieve aanvraag wordt u meegenomen in het beoordelen van de benodigde activiteiten en aanvraagvereisten tot het toetsen van een omgevingsplan.

Duur

“4 dagdelen van 4 uur verdeeld over 2 dagen”

Tip

“2 dagdelen van 4 uur verdeeld over 1 dag”

Omgevingswet juridisch

De training Omgevingswet Juridisch is hetzelfde als de training Omgevingswet in de praktijk, behalve dan dat er geen praktijkdag is. Ook deze training geeft een complete invulling in de juridische kennis van de Omgevingswet. Naast het 'waarom' van de Omgevingswet wordt de dag ingevuld met de juridische uitleg van deze wet, het (tijdelijk) omgevingsplan en de bruidschat. Vervolgens behandelen we de procedure aan de hand van het stroomschema. Van ontvangst tot vergunningverlening waarin alle mogelijke activiteiten worden behandeld.

Duur

“2 dagdelen van 4 uur verdeeld over 1 dag”

Tip

“8 dagdelen van 4 uur verdeeld over 4 dagen”

Elementaire Bouwkunde

Als vergunningverlener komt u veel in aanraking met bouwers, architecten, aannemers, projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders of bouwfysici. Zonder bouwkundige achtergrond is het lastig te begrijpen waar ze het over hebben. In deze training leert u de basisbeginselen in de bouw. U doet in korte tijd elementaire kennis van het bouwproces en de bouwtechniek op. We geven invulling aan de totstandkoming van een bouwwerk. Ook bespreken we welke productiemethode wordt toegepast in (moderne) woningbouw en wat de belangrijkste eigenschappen zijn van de meest voorkomende bouwmaterialen. Daarnaast leert u bouwkundige tekeningen op hoofdlijnen te lezen en interpreteren, leert u verschillende bouwdelen kennen en weet u uit welke materialen deze zijn samengesteld.

Duur

“8 dagdelen van 4 uur verdeeld over 4 dagen”

Tip

“2 dagdelen van 4 uur verdeeld over 1 dag ”

WKB voor gemeenten

Vraagt u zich af wat er allemaal op uw afkomt met de komst van de Wet kwaliteitsborging? Heb ik nog bouwkundige kennis nodig? Deze training geeft inzicht in de gevolgen van kwaliteitsborging. Aan de hand van een stroomschema wordt het proces ontleed in de verschillende fasen. Er wordt een koppeling gemaakt met de 'Wet VTH om uiteindelijk invulling te kunnen geven aan de plicht tot handhaving.

Duur

“2 dagdelen van 4 uur verdeeld over 1 dag ”

Tip

“6 dagdelen van 4 uur, 3 dagen”

Introductie Wabo

Deze training is speciaal bedoeld voor nieuwe starters en zij-instromers. Gezien het uitstel van de Omgevingswet is kennis over de Wabo nog relevant. In deze training wordt aandacht besteed aan de juridische aspecten en de reikwijdte van de Wabo. Er wordt invulling gegeven aan de kennis over vergunningsvrij bouwen en gaan we dieper in op het bestemmingsplan en het afwijken hiervan. Tenslotte bespreken we het vooroverleg. Met deze training krijgen de starters in het vakgebied voldoende bagage om aan de slag te kunnen met vergunningverlening.

Duur

“6 dagdelen van 4 uur, 3 dagen”

Tip

“12 dagdelen van 4 uur, 6 dagen ”

Totaal Wabo

Starters hebben een behoefte aan kennis om ingezet te worden in het vergunningverleningsproces. Deze training is gericht op alle vergunningen en bijbehorende wetten. Niet alleen de Wabo en de nieuwe Omgevingswet, maar ook de bijzondere wetten komen aan bod. Zo worden onder andere de APV, Winkeltijdenwet en Wet Bibob behandeld. We beginnen met de staats- en bestuursrecht en de Algemene wet bestuursrecht. Met deze training kan een starter worden ingezet op meerdere disciplines van vergunningverlening. Daarnaast is het een fijne manier om te proeven aan de verschillende disciplines en te ontdekken waar de voorkeur ligt. Deze training wordt afgesloten met een toets.

Duur

“12 dagdelen van 4 uur, 6 dagen ”

"Skilling me softly"

Soft skill trainingen

Er verandert veel binnen het fysieke domein, bijvoorbeeld de Omgevingswet die er aan komt. Om die veranderingen goed op te vangen is het belangrijk dat u effectief werkt en goede relaties heeft met uw collega's. Voorbeelden van belangrijke soft skills zijn; timemanagement, persoonlijk leiderschap en coaching. Aan de hand van deze soft skills wordt het makkelijker om te werken binnen het fysieke domein.

Tip

“1 dagdeel - 4 uur ”

Timemanagement

In deze sessie wordt er stilgestaan bij de vraag hoe u het meeste kan halen uit een werkweek. Hoe kunt u presteren als een top performer? Wat doen de beste sporters, ondernemers en zakenmensen om echt ver boven zichzelf uit te stijgen? We gaan stilstaan bij wetenschap. Het toepassen en kijken hoe de hersenen werken. Tijdens de training gaan we op basis van ervaringen, oefeningen en het delen van theorieën plannen maken waardoor de deelnemers na de sessie veel harder kunnen werken, beter presteren en minder moe zijn.

Duur

“1 dagdeel - 4 uur ”

Tip

“1 dag ”

Communicatie training

Communicatie is key. Hoe een boodschap overkomt en hoe zichtbaarheid vergroot kan worden, leert u in deze training. Er worden praktische tips gegeven voor het vergroten van communicatieve vaardigheden en hoe men communicatie in kan zetten om anderen te overtuigen. Bewustwording is daarin een belangrijke eerste stap. Hoe komt u over op anderen en op welke wijze communiceert u nu? We gaan oefenen met verschillende gesprekstechnieken en lichaamshouding.

Duur

“1 dag ”

Tip

“1 dag”

Persoonlijk leiderschap

In deze sessie wordt gekeken hoe deelnemers het beste in hun kracht kunnen staan. Op deze manier kan het maximaal potentieel worden benut. Dit doen we door middel van een persoonlijkheidstest als voorbereiding. Ook kijken we naar verschillende theorieën en behandelen we praktische tips. Denk hierbij aan productiviteit, prioriteiten stellen en het focussen op het einddoel. Na deze sessie kunnen deelnemers zichzelf nog beter ontwikkelen, nog beter presteren en betere dan wel bewustere keuzes maken.

Duur

“1 dag”

Together we grow

Teambuildingsdag

Een hecht team werkt aantonend beter samen, voelen zich meer verbonden, werken efficiënter en dit zorgt voor onderling vertrouwen. Hoe zorgt u voor een hecht team? Een belangrijk onderdeel om dit te realiseren zijn teambuilding dagen. Dit kan een dag zijn om samen te komen en in te zetten op werkplezier. Als u binnen het team aan specifieke aspecten wilt werken dan zetten wij daar volledig op in. Zo verzorgen wij onder andere dagen op het gebied van verbetering van communicatie en leiderschap door middel van inspirerende en motiverende sessies. Maatwerk en plezier! Daar zetten wij op in.